Rólunk

Bemutatkozik a Hungaricum Gombfoci Háza Múzeum

nuno01

A Gombfoci Múzeum 2013. október 17-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.  A Múzeum vezetője a Benfica-Mundial’93 FC sportigazgatója, Becz András gombfoci gyűjtő, mai is aktív játékos, Szigetszentmiklós Város Testnevelési és Sport díjasa. A múzeum célja, hogy ezt a népi játékot, mint Hungaricumot megőrizzük az utókornak. A fiataloknak újra lehetőséget adunk megismerni, ill. megszeretni a gombfoci játékot és annak verseny változatát, az  asztali-labdarúgást. A múzeumnak Szigetszentmiklóson a Pizza Mundial nevű vendéglátóhely ad otthont, a tulajdonosok Veress Gábor és Halász Ferenc sportbarátok és támogatók. A gyűjtemény két részből áll. A „Fehér Miklós teremben” láthatók a fiatalon elhunyt 25-szörös válogatott futballista családjától kapott mezek , zászlók, a Portóban szerzett aranyérem másolata. Láthatóak barátjának, Nuno Gomesnek a múzeum részére átadott dedikált fényképei, valamint meze, cipője, és csapatkapitányi karszalagja. A falon megtaláljuk a Benfica korábbi hírességeinek képsorát, valamint Guttmann Béla sikeredző képeit portugál és magyar írások kíséretében. A belső teremben, a tulajdonképpeni Gombfoci Múzeumban egy óriási poszter a Benfica Stadionjáról köszönti az ide látogatót. Egy lépéssel beljebb feltűnik a „mezek fala”, több mint 50 csapat mezével, szemünk előtt Rui Costa, Beckham, Miquel, Velosó, Augusto dedikált mezeivel. A 10 kiállító vitrin több,  mint  200 csapatot tartalmaz ( a múzeumban 1000- nél több csapat van raktáron) az 1930-as évektől napjainkig, az ezen időszakban használt kapuk, labdák társaságában. A múzeumban találhatók a híres Aranycsapatról és a világsztár Puskás Öcsiről, Peléről és Eusebióról készült képek. Szép látványt mutatnak az egymás mellett pihenő, dedikált futball labdák, közte a Benfica, a Bayer Leverkusen és a „legendák” labdája. Ez utóbbit ellátta aláírásával többek között Eusebio és Tóth II. József is. A vitrinek nem kaptak sorszámot , hanem olyan futballisták nevével láttuk el őket, akik  Szigetszentmiklóshoz kötődnek, illetve innen indultak el az N.B.-I. és a válogatottság felé. Sokan közülük Szigetszentmiklóson telepedtek le és segítették a helyi csapatot.

A „névadók”: Kovács Béla (F.T.C., Honvéd), Horváth Ferenc (F.T.C., Székesfehérvár), Metzger Tibor (Csepel, Videoton), ifj. Potemkin Károly (BVSC, F.T.C.), id. Potemkin Károly (Salgótarján), Ivanics László (MTK, Honvéd), Kontha Károly (Vasas), Répási László (Vác, F.T.C.), Szamosi Tamás (MTK, Z.T.E) és Borsos Vilmos (Újpest).

A gyűjteményben láthatóak a Magyar Asztali-labdarúgó Szövetség által átadott, a magyar válogatottal megnyert Európa-bajnoki és Világbajnoki serlegek, a helyi Benfica-Mundial’93 FC NB-I-es és NB-II-es serlegei és érmei. A kiállítás különleges darabja Bozsik József 101-szeres válogatott futballista gombfoci asztala. Egy stílusosan átalakított, pontosan átrajzolt íróasztal, amelyen fiával, Bozsik Péterrel, a későbbi szövetségi kapitánnyal gombfociztak. A bemutató teremben lévő sálak és a hírességek falán látható aláírások a múzeum vezetőinek a futball iránti szeretetét, a híres játékosok, a világhírű csapatok tiszteletét és emlékét őrzik.

 

Felhívás: Akik segíteni szeretnék a Múzeum munkáját (pl. gombfoci ritkaságokkal, szabálykönyvekkel, zászlókkal) kérjük írjanak a szegediandras54@gmail.com email címre, ill. jelentkezzenek Becz Andrásnál a +36-20-806-10-13-as telefonszámon.