Csoda az alagsorban – a világ legdrágább gombfoci csapata (a sectorball.hu cikke)

Az elmúlt hétvégén 3. alkalommal adott otthont gombfoci börzének a Hungarikum Gombfoci Háza gombfoci múzeum, és csakúgy mint eddig, most is nagyon érdekes dolgok cseréltek gazdát.

Becz András, a múzeum vezetője elmondta, hogy nemrég sikerült a világ legdrágább gombfoci csapatát is megszerezniük és kiállítaniuk a Pizza Mundial alagsorában található gyönyörű múzeumban. A különleges csapatot 100 ezer forintért vette meg a múzeum, de az értéke ettől jóval magasabb, hiszen ez az egyetlen teljes csapat található meg ebből a fajtából. A múzeum vitrinjeiben egyébként megszámlálhatatlanul sokféle gombfoci kapott helyet, valamint a különböző ereklyék mellett, melyek nagy része dedikált, ugyancsak gombfocival kapcsolatos tárgyak sorakoznak. András és a múzeum büszkesége az a gombfocipályává varázsolt íróasztal, amelyet Bozsik József készített a fiának, Péternek, mondván, amikor nem tanul a gyerek, játszanak egy meccset. Mi tagadás, felemelő érzés egy ilyen asztalt látni, de ez még nem minden. A Benficával szoros kapcsolatot ápoló szigetszentmiklósiak vitrinjei a luzitán klub, köztük Rui Costa, Nuno Gomes és a többiek által dedikált ereklyék sokaságától is roskadoznak. Ennek előzménye, hogy Becz Andrásék baráti kapcsolatot ápoltak a nagyon fiatalon és tragikusan elhunyt Fehér Miklóssal, emlékét mélyen őrzik és rendszeresen ki is látogatnak Portugáliába.

14646845_1211257698932393_417546741_oKedvükre válogathattak a csapatok között a lelkes gombfocisták.

A börzére a helyieken kívül az ország számos pontjáról érkeztek látogatók, így nem volt meglepő, hogy békéscsabai, hódmezővásárhelyi vagy debreceni fanatikussal is találkozott az ember, de a fővárosból is érkeztek szép számmal. Ezekben a körökben főleg a 80-as évek gombfocija a menő, az “ikszes” csapatok a legkelendőbbek, de ezek között is az eredeti fotókkal ellátott szépségek érnek a legtöbbet. Persze, találhatunk szerkesztett képekkel rendelkezőket is, de az nem az igazi. A plexis változatból is sok volt megtalálható a gyűjtőknél, de sok belső karika és a gomb is gazdát cserélt.

És ami egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy a gombfocisok természetesen tisztában vannak a versenyszerű változat minden mozzanatával, sőt, egyes eszközöket – mint például a nyomópálca – át is vesznek. Az egyik gombfocissal folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a nyomópálcával hatékonyabbak a lövések – ez legutóbb Barcelonában is kiderült -, így a meccsek eredménye is másképpen alakulhat, mint előtte. Mert a gombfocisok még a mai napig űzik szeretett játékukat, egy-egy “meccsnapon” nem meglepő, ha 8-10 fanatikus is összejön. Még akkor is dicséretre méltó ez, ha föld alatti mozgalomként, de életben tartják ezt a magyar eredetű játékot. Mi pedig az abból kialakult szektorlabda sportágat kicsit másabb formában. Milyen jó is lenne, ha egyszer összeérne a két játék tábora…

Az a bizonyos egyetlen csapat.

Az a bizonyos egyetlen csapat.

Forrás: www.sectorball.hu